Tunnistatko purentaongelmasi?
Purentaongelmat ovat viime vuosien ja varsinkin viime kuukausien aikana lisääntyneet räjähdysmäisesti. Onneksi purentaongelmaa on nostettu esille eri julkaisuissa, mutta edelleen moni ei tiedä kyseisestä ongelmasta mitään eikä siten osaa tunnistaa vaivaansa. Suurimmaksi purentaongelman aiheuttajaksi olen monen kohdalla huomannut erilaiset stressitekijät ja nyt uutena kasvomaskin käyttäminen. En usko kuitenkaan kasvomaskin olevan niinkään ainoana aihettajana vaan enemmänkin jo aiemmin esiintyneen vaivan pahentajana.
Monikaan asiakkaamme ei siis osaa itse tunnistaa omaa purentaongelmaansa vaan hakeutuu hoitoon enemmänkin oirelähtöisesti mahdollisen päänsäryn tai huimauksen alettua. Purentaongelma on helppo tulkita niskasta johtuvaksi vaivaksi, sillä niskan sekä purennan lihakset / kalvorakenteet ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa. Purentaongelman oireet voivat olla hyvin aaltoilevia, joka puolestaan hankaloittaa vain tunnistamista. Oireita saattaa olla vain lähinnä aamuisin tai työpäivän aikana, tai oireet pahenevat vaikean elämäntilanteen aikana ja helpottuvat samalla kun elämä helpottuu. Osa asiakkaistamme hakeutuu luoksemme hammaslääkärin suosituksesta, kun hampaistoon ja purupintoihin liittyvät tekijät on poissuljettu listalta. Purentaongelman voi myös helposti tulkita hampaasta johtuvaksi kivuksi, sillä purentalihasten kipupisteet saattavat heijastaa kipua erittäin tarkasti tiettyihin hampaisiin. Hampaat kannattaa kuitenkin aina tarkistuttaa lääkärin toimesta jos kipua niissä ilmenee.
Purentaongelman aiheuttajia ja syitä:
- Psykososiaaliset tekijät (esim. stressi, kuormitus..)
- Patofysiologiset tekijät (nivelreuma leukanivelessä..)
- Aiemmat vammat (esim. niskan retkahdusvamma, iskut leukaan..)
- Purentapintojen ongelmat (esim. avopurenta, ristipurenta..)
Yleisesti purentaongelmalle altistavia tekijöitä ovat naissukupuoli ja nuori ikä. Myös ryhti ja kehonkäyttömme vaikuttavat olennaisesti purentalihasten aktiivisuuteen. Nykypäivänä erityisesti psykososiaaliset tekijät ovat yhtenä suurimpana ongelman aiheuttajana ja ylläpitäjänä. Jatkuva kiire ja stressi ovat siis tässäkin asiassa hyvin haitallisia! Rentoutuminen ja rauhoittuminen ovat monelle opettelemisen arvoisia taitoja.
Purentaongelman oireet:
- Kivut kasvojen sekä pään alueella
- Hampaiston ja leukanivelen kivut
- Leukanivelen toiminnalliset ongelmat
- Nielemisongelmat / palan tunne kurkussa
- Korvaoireet, kuten kipu, tinnitus ja huimaus
- Unen häiriöt, kuten heräily ja painajaiset
- Erilaiset näköhäiriöt
Näiden lisäksi oireilua ja ongelmia havaitaan monilla myös niskassa sekä hengityslihaksissa. Yhtä ja ainoaa selkeää hoitosabluunaa purentaongelman hoitoon ei valitettavasti löydy vaan jokaisen hoitokerran tulisi räätälöityä asiakkaan ja tilanteen mukaisesti. Toisella ratkaisu voi löytyä oikean hengitystekniikan opettelusta kun taas toinen hyötyy kuormitustekijöiden karsimisesta. Purentaongelman manuaalisella hoidolla saadaan apua akuutteihin oireisiin ja jatko-ohjeilla voidaan vaikuttaa oireen helpottamiseen pitkällä tähtäimellä.
Oireet voivat siis olla erittäin laajoja ja pahimmillaan rajoittavat normaalia elämää huomattavasti. Kaikilla purentaongelmaisilla ei tietenkään esiinny kaikkia oireita tai edes suurinta osaa näistä. Oireetonkin purentaongelma voi olla erittäin haitallinen hampaiden kiilteelle ja näin altistaa muille hampaiston ongelmille tulevaisuudessa. Apua siis kannattaa hakea jos tunnistat itsesi oireista tai jos hammaslääkärisi huomauttaa purupintojen kunnosta. Moneen vaivaan on mahdollista saada helpotusta. Hammaslääkäri osaa auttaa sinua purupintoihin liittyvissä asioissa ja pystyy teettämään sinulle tarvittaessa yökiskot. Tuki- ja liikuntaelimistön ammattilainen taas osaa auttaa sinua lihaksistosta johtuvien kipujen hoidossa sekä antaa sinulle henkilökohtaisia ohjeita vaivan helpottamiseen. Monelle apu saadaan jo ensimmäisellä käynnillä, mutta hyvien tuloksien aikaansaamiseksi suosittelen ainakin muutamaa käyntiä.
Mikäli sinulla on ollut toistuvia kiputiloja päänalueella ja yksi tai useampi muu oire joka sopii purentaongelmaan, suosittelen selvittämään tilannetta tarkemmin yhdessä purentaan erikoistuneen ammattilaisen kanssa. Purentaongelmiin erikoistuneita ammattilaisia, niin hierojia, fysioterapeutteja kuin hammaslääkäreitä löytyy onneksi jo ympäri Suomea!
Henna Ikonen
Koulutettu hieroja (AT, EAT)
Hoitava hengitys - ohjaaja
Personal trainer (APT)
Lähteet
Mika Pihlman koulutusmateriaali (Purennan ja yläniskan ongelmat fascian näkökulmasta)
Harri Rovio koulutusmateriaali (Purentaongelman manuaalinen hoitaminen)
Narskuttelu - Pirjo Turpeinen
https://www.kaypahoito.fi/hoi50057