Purentaongelman viisi yleisintä oiretta

15.06.2023

Seuraava kirjoitus pohjautuu omakohtaisiin kokemuksiini purentaongelmasta kärsineenä ja näitä vuosia hoitaneena. Omien oireiden alkaessa vuosia sitten, en edes tullut ajatelleeksi, että kyseessä voisi olla purentaongelma. Aluksi hain apua niska-hartiaan pintalämpöhoidoista, hieronnasta, venyttelystä ja kipugeelistä. Vasta kouluttajanani toiminut fysioterapeutti väläytti ajatuksen mahdollisesta purentaongelmasta oireideni taustalla. Tästä alkoi kiinnostukseni kyseistä vaivaa kohtaan, ensin hoitaakseni itseäni ja tämän jälkeen asiakkaitani. 

On hyvin tyypillistä, että purentaongelmasta kärsivä luulee kärsivänsä niska-hartia ongelmista


Purentaongelman tunnistamisen tekee hankalaksi sen moninaiset oireet ja niiden vaihteleva sijainti. On hyvin tyypillistä, että purentaongelmasta kärsivä luulee kärsivänsä niska-hartia ongelmista ja sen vuoksi osaa hakea apua vain tähän. Tässä tapauksessa pelkän niskan hoitaminen on vain oireen hoitamista. Hoidon vaikuttavuus on siis hyvin hetkellistä jos aina sitäkään. Alla on listattuna viisi yleisintä purentaongelman oiretta, jotka toistuvasti nousevat esiin asiakkaideni toimesta. Haluan kuitenkin muistuttaa, että oireissa on usein yksillöllisiä eroja.


1) Päänsärky ohimoilla ja/tai otsalla


Toistuvaa ohimoilla ja otsalla sijaitsevaa päänsärkyä kuvaillaan usein, kun taustalla on purentaongelma. Ei ole kuitenkaan millään tavalla epätavallista, että päänsärkyä esiintyy myös esimerkiksi takaraivolla.  Purentaan osallistuvat lihakset kuormittuessaan heijastavat kipua (triggerpistekipu) eri puolille päätä, joka tulkitaan päänsäryksi. On siis hyvin tyypillistä, että ongelma on muualla kuin kipu sijaitsee. Usein päänsärky ajoittuu / pahenee tiettyyn aikaan vuorokaudesta. Tämä saattaa kertoa, kärsitkö purentaongelmasta enemmän nukkuessasi vai valveilla.


2) Hammassärky


Kuten edellä mainitsin, lihakset saattavat heijastaa kipua eri puolille päätä ja näin ollen myös hampaisiin. Aina silloin tällöin asiakas saapuu hammaslääkärin vastaanotolta minun vastaanotolleni hammassäryn vuoksi. Tällöin särkyn syy ei ole ollut hampaissa ja sitä lähdetään etsimään kudosperäisesti kehoa tasapainottamalla. On kuitenkin tärkeää ensin suunnata hammaslääkärin luo, mikäli kärsin hampaiden särystä. Purentaongelmat aiheuttavat herkästi hammasvaurioita, joten säännölliset tarkistukset ovat tarpeen. 


3)  Uniongelmat


Etenkin öisin vaivaava purentaongelma vaikuttaa unenlaatuun herkästi. Uni voi olla pinnallista hampaiden kovasta puremisesta tai narskuttamisesta johtuen. Moni kuvailee, että näkee unta kuinka hampaat putoavat suusta. Uskon tämän kuvastavan kipua, jota liiallinen pureminen aiheuttaa. Unen aikana emme pysty kontrolloimaan leukamme voimaa samalla tavoin kuin valveilla. Tämän vuoksi osa asiakkaistani on saattanut purra oman hampaansa rikki yön aikana. Leuoissa oleva voima on uskomatonta! Ensiapua voi saada yökiskon hankkimisesta. 


4) Leukanivelen ongelmat


Leukanivelet ovat eniten käytössä olevia niveliämme. Tämä ei saattanut tulla mieleesi, mutta koitapa nielaista ilman, että leukanivelissä tapahtuu liikettä. Aivan. Leukanivelet ovat käytössä myös puhuessa ja syödessä. Purentaongelman myötä leukanivelien kuormitus vain lisääntyy. Tämä voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia nivelissä, kuten kulumamuutoksia. Lihasten tasapainottamisella ja kunnollisilla ohjeilla leukaniveliin kohdistuvaa kuormitusta voidaan helpottaa tuntuvasti. Oireisiin kannattaa puuttua ajoissa, jotta hankalilta oireilta vältytään.


5) Huimaus


Suuta sulkevat ja purentaongelman myötä kuormittuvat lihakset sijaitsevat hyvin lähellä korviamme. Tämän vuoksi erilaiset korvaoireet, kuten huimaus ovat hyvin tyypillisiä. Myös korvien naksuminen ja tinnitus ovat hyvin tyypillisiä. Kokemeukseni mukaan kaulalla sijaitseva pinnallinen lihas (m. sternogleidomastoideus) on usein erilaisten korvaoireiden takana. Lihas nimittäin kiinnittyy heti korvan taakse ja on yhteydessä purentalihaksiin. 


Apua kannattaa hakea asiaan perehtyneeltä ammattilaiselta ajoissa


Purentaongelman oireet voivat olla hankalia ja arkea häiritseviä. Apua kannattaa hakea asiaan perehtyneeltä ammattilaiselta ajoissa, jotta ongelmakierre saadaan katkaistua. Kehoa tasapainottavalla ja hoitavalla käsitellyllä pystytään vaikuttamaan akuutteihin oireisiin ja kotiohjeilla ylläpitämään tilannetta. On myös tärkeää pysähtyä miettimään, mistä purentaongelma on saanut alkunsa. Onko taustalla mahdollisesti stressiä, huono työergonomia tai vanha tyyny...