Manuaaliterapia osana kivunhoitoa
Kirjoituksessa tuon esille hierojan roolia asiakkaan elämässä ja osana muuta hoitoketjua. Kerron esimerkkejä omasta työstäni ja millaisia ongelmia työssäni päivittäin kohtaan. Onko siis hierojan tehtävä "vain" hieroa ja lämmitellä lihaksia? Asiakas tulee vastaanotolle ja valittaa selkää, joten hierotaan selkää ilman ihmeempiä ihmettelyjä.. Tätäkö se työ on? Ei minusta. Koulutettuna hierojana olen terveydenhuollon ammattilainen sekä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin erikoistunut henkilö. Oma hoitamiseni lähtee aina perusteellisesta haastattelusta ja tutkimisesta sekä tarkoituksenmukaisesta hoidosta. Lopuksi vielä asiakas saa kotiin harjoitteita, joilla taataan hyvä lopputulos. Usein asiakkaani luulevat minua fysioterapeutiksi vaikka mielestäni teen työtä, kuten hierojan kuuluu. Ehkä hieman eri mentaliteetilla kuin mihin asiakas on aiemmin tottunut. En ole se henkilö, joka vain sokeasti leipoo asiakastaan ja tiedän, että ei ole moni kolleganikaan. Tärkeimmät työkaluni hoitotekniikoiden lisäksi ovat korvani sekä päättelykyky. Seuraavaksi tuon esille muutamia esimerkkejä omasta työstäni.
Case 1
Keski-ikäinen mieshenkilö saapuu vastaanotolle oikean olkapäänsä vuoksi. Olkapää on vamman seurauksena alkanut vaivaamaan ja ajan saatossa olkapään liike on heikentynyt. Taustalla on myös tenniksen pelaamista vuosikymmenien ajan. Vaivaa on kestänyt yhteensä noin 40 vuotta. Asiakas on käynyt fysioterapeutin ja lääkärin vastaanotoilla useasti eikä apua ole löytynyt. On vain sanottu, että tilanne tulisi hyväksyä. Olkavarsi ei tutkittaessa nouse yli 90 asteen loitonnukseen eikä koukistukseen. Tämä on haitannut elämää ihan arkisissakin asioissa, kuten paidan pukemisessa. Asiakas on selkeästi hieman skeptinen hoidon suhteen, sillä ei kukaan muukaan ole osannut tuoda helpotusta asiaan. Pienen tutkimisen ja noin 30 minuutin hoitamisen jälkeen käsivarsi kuitenkin nousee ylös kattoa kohti ensimmäistä kertaa kymmeniin vuosiin. Asiakkaan mielestä tämä on vähintään ihme - 40 vuoden vaiva hoidettiin 30 minuutissa. Kyseessä oli lavan alueen yleinen kireys sekä olkavarren väärä nostotekniikka loitonnukseen ilman olkanivelen luonnollista ulkokiertoa. Ongelmasta päästiin erittäin helpoilla kudostekniikoilla ja kotiläksyksi annoin olkanivelen liikkuvuutta edistäviä harjoitteita. Olkapään liikkuvuus palautui ja liikkeet olivat kivuttomat.
Case 2
Naishenkilö saapuu vastaanotolleni tukalan selkäkivun vuoksi. Selässä on selkeästi lihaskramppi ja myös vasen jalka kipuilee epämääräisesti. Vasemman jalan ulkosyrjän kipua on ollut tätä ennen noin kolmen vuoden ajan. Tutkittaessa tarkemmin, vasemmalta puolelta suoliluu on kiertynyt hieman eteenpäin, joka osittain selittäisi jalan kipuilun sekä vasemmalla pienessä pakaralihaksessa todettiin testatessa heikkoutta. Näihin tuotiin helpotusta ensimmäisellä hoitokerralla fasciatekniikoiden, akupunktioneulojen ja mobilisoinnin avulla. Selän oireet helpottuivat jo huomattavasti näillä ja suoliluun asento oli symmetrisempi. Seuraavalla hoitokerralla tutkimme lähemmin jalkoja ja asiakkaalle muistui mieleen vasemman nilkan nyrjähdys vuosia sitten. Vasen nilkka oli tutkittaessa osittain jäykkä sekä epästabiili. Hoito keskittyi nyt nilkan sekä jalan fascialinjojen hoitamiseen. Asiakas sai mukaansa myös harjoitteita nilkan vahvistamiseen. Neljä päivää tämän jälkeen sain viestin asiakkaalta ja ilokseni sain kuulla, että ensimmäisen kerran kolmeen vuoteen vasen jalka on kivuton!
Case 3
Naishenkilö saapuu vastaanotolleni vasemman hartian ja olkavarren kivun vuoksi. Useampi kuukausi sitten kipu on alkanut paineen tunteena olkapään alueella ja tämä muuttunut hiljalleen kivuksi noin kuukausi sitten. Vastaanotolla olkanivelen liikkeet ovat hankalat ja aiheuttavat herkästi polttavan tunteen käsivarteen. Kipu on myös alkanut hankaloittamaan nukkumista. Tutkittaessa kireyttä ja arkuutta on olkanivelen ympäristön lisäksi oikealla pakarassa sekä selässä. Asiakas muistaakin, että ihan alunalkaen taisi selkä olla kipeä ennen olkavarren kipua. Hoitaminen lähti liikkeelle pakaran ja selän hoitamisella fasciatekniikoiden avulla. Myös lavan aluetta hoidettiin ja rintarankaan tehtiin mobilisointia. Tämän jälkeen testasimme uudelleen käden liikkuvuuden, eikä kivusta ollut tietoakaan. Voit vain kuvitella asiakkaan helpotuksen. Olkanivel liikkui nyt aivan normaalisti ilman kipua ja syypääksi paikantui vastakkaisen puolen pakaran kireystila.
Etsi oikea ammattilainen käsiisi!
Palaan nyt ensimmäiseen kysymykseeni. Mikä on hierojan rooli? Mielestäni se paljon muutakin kuin lihasten leipomista. Tottakai myös tätä lihasten "tavallista" hierontakäsittelyä tarvitaan ja se on hyvinkin hyödyllistä esimerkiksi urheilijoiden palautumisessa tai istumatyöläisen niskan hoidossa. Mutta työ on myös paljon muutakin! Hierojia tulisikin hyödyntää nykyistä enemmän osana asiakkaan hoitotiimiä esimerkiksi fysioterapeutin ja lääkärin ohella. Uskon, että hierojat ammattikuntana pystyisivät tuomaan paljon näkökantoja ja ratkaisuja eri ongelmien hoitamiseen, jotka eivät sisällä jatkuvia kipulääkityksiä tai useita leikkauksia. Moniammatillisuus on asia, joka edelleen on hyvin vieras asia hyvinvointivaltiossamme. Kuinka paljon voisimmekaan ennaltaehkäistä pitkiä lääkekuureja tällä yksinkertaisella asialla! Ja kaikille niille, jotka ovat kärsineet pitkään erinäisistä vaivoista ilman selkeää apua, haluan sanoa: Etsi se oikea ammattilainen käsiisi! Se voi toki viedä hetken aikaasi, mutta se kannattaa. Vaikka yksi ammattilainen olisi sanonut, että sinun tulisi vain hyväksyä tilanne sellaisena kuin se on, ei tarkoita, että sen todella tarvitsisi olla niin. Ja itse asiassa tämä on kamala asia sanoa kenelle vaan, mutta ikävä kyllä kuulen tätä säännöllisesti asiakkailtani. Tilannettasi ei ehkä vain ole vielä tutkittu tarpeeksi oikean ammattilaisen silmin. Todellisia oman alansa ammattilaisia löytyy ihan jokaisesta kaupungista, lääkäreitä, hierojia, osteopaatteja, fysioterapeutteja... Heidät täytyy vain löytää. Oma työni perustuu yhteistyöhön eri tahojen kanssa sekä jatkuvaan uuden tiedon etsimiseen. Tähän pohjautuvat hyvät hoitotulokset sekä itselle mielekäs ja palkitseva työ.