Hierojan vastaanotolla: kysytyimmät kysymykset

04.08.2022

Vuosien varrella olen ollut monelle asiakkaalleni se ensimmäinen hieroja. Vastaanotolla oleminen voi jännittää eikä välttämättä oikein tiedä kuinka tulisi toimia. Hierojasi kertoo ja opastaa kyllä, mutta asioista on mukava olla tietoinen ennalta. Tämä yleensä vähentää ylimääräistä jännitystä. Tässä tekstissä vastaan yleisimpiin kysymyksiin, joita asiakkaani ovat minulta kysyneet. Lue teksti loppuun, niin olet seuraavalla käynnilläsi valmiimpi ja tiedät, että jännitettävää ei ole!



Mitä tietoja hieroja kysyy ja miksi?

Koulutettu hieroja on terveydenhuollon ammattilainen. Näin ollen meitä koskee kaikki samat lait ja asetukset, kuin esimerkiksi lääkäreitä ja hoitajia. Tarvitsemme perustietosi ensimmäisellä käynnillä, kuten nimen, henkilötunnuksen, osoitteen jne... Myös tiedot sairauksista, lääkityksistä, aiemmista vammoista sekä leikkauksista ovat tarpeellisia, sillä nämä voivat vaikuttaa hoidon toteutukseen. Tiedot kirjataan perustuen Sosiaali- terveysministeriön asetukseen potilasasiakirjoista (298/2009). Hierojasi kyselee myös tämänhetkisiä oireitasi, jotta osaa tutkia ja suunnitella käsittelyn sinulle sopivaksi. Voit ottaa mukaasi esimerkiksi lääkärin lausuntojasi, jos koet tämän itselle helpommaksi.


Yleisesti suosittelen naisasiakkaita jättämään rintaliivit kokonaan pois hierontapöydälle tullessa, mutta ymmärrän kyllä mikäli nämä haluaa pitää yllään.


Onko vaatetuksella väliä?

Periaatteessa minkäänlainen vaatetus ei ole ongelma, mutta muutamia suosituksia voin tähän antaa. Valitse ennenkaikkea mukavat vaatteet päällesi. Sellaiset vaatteet, jotka on helppo riisua ja taas pukea päälle ovat parhaat. Esimerkiksi rennot urheiluvaatteet ovat oikein mainiot tähän. Hieroja saattaa hieman tutkia liikkuvuuttasi, jolloin venyvistä vaatteista on hyötyä. Kaikkea ei tarvitse heti riisua nopeaa testausta varten, kun päälläsi joustavat vaatteet. Toista saattaa olla kireiden farkkujen kanssa jos esimerkiksi polven liikkuvuutta tulisi arvioida. 


Entäs alusvaatteet? Yleisesti suosittelen naisasiakkaita jättämään rintaliivit kokonaan pois hierontapöydälle tullessa, mutta ymmärrän kyllä mikäli nämä haluaa pitää yllään. Kannattaa varautua selästä avattavilla liiveillä, jotka hierojan on helppo avata ja sulkea. Selästä umpinaiset urheiluliivit kannattaa ottaa kokonaan pois, mutta toki niiden päällä pitäminen on myös aivan yhtä ok mikäli näin haluat. Alushousut pidetään aina hieronnan aikana päällä. Hieroja saattaa hieman laskea alushousujasi hieronnan aikana, mutta kokonaan pois näitä ei koskaan oteta. Ja muista, myös vaatteiden päältä voi hieroa jos tämä tuntuu itsellesi luontevammalta. Ammattitaitoinen hieroja pystyy soveltamaan otteitaan kyllä.


Voiko muutakin hieroa kuin selkää ja niskaa?

Ehdottomasti! Selän ja niskan hierominen on kyllä se tyypillisin, jota asiakkaat toivovat. Jos kuitenkin taustalla on selkeitä oireita, esimerkiksi päänsärkyä, on yleensä tarvetta käsitellä myös purennan, kaulan ja rintakehän lihaksistoa niskan ja kallonpohjan lisäksi. Lihaksia on ympäri kehoa, jolloin joskus voi olla tarve hoitaa reiden lähentäjät tai kainalon vieressä olevat lihakset. Esimerkiksi purentalihaksia voidaan hoitaa myös suun sisältä hieroen. Hierojilta löytyy ammattitaitoa koko kehon hoitamiseen ja hieman erikoistumisalueista riippuen osaamista voi löytyä esimerkiksi myös purentaongelmien hoitamiseen tai urheilijoiden lihashuoltoon. Kannattaa siis ennalta tutustua hierojan taustoihin, mikäli haet apua johonkin tiettyyn vaivaan.



Entä jos tulee vessahätä kesken hieronnan, tai jano?

Näissä tilanteissa vain kerrot asiasta rohkeasti hierojallesi. On hyvin tyypillistä, että hieronta hieman vauhdittaa normaalia aineenvaihduntaa, jolloin saattaa tulla tarve vessareissulle. Myös jano saattaa tulla kesken hieronnan vilkastuneen nestekierron vuoksi ja vettä voi (ja toisinaan jopa kannattaa) juoda kesken hieronnan. Nämä ovat normaaleja kehon toimintoja, ei sen kummempaa.


Hieronnan tarpeeseen vaikuttavat oireet, niiden vaikeusaste ja se kuinka paljon itse olet valmis tekemään oman hyvinvointisi eteen.



Kuinka usein hieronnassa kannattaa käydä?

Tähän olisi ihanaa antaa simppeli vastaus, mutta kuten monessakin asiassa, tämä on hyvin yksilöllistä. Toiselle riittää yksi hieronta silloin tällöin, kun seuraavalle tarve voi olla huomattavasti useammin. Hieronnan tarpeeseen vaikuttavat oireet, niiden vaikeusaste ja se kuinka paljon itse olet valmis tekemään oman hyvinvointisi eteen. Hieronnan ollessa ennaltaehkäisevässä roolissa yleensä riittää muutama käynti silloin tällöin. Jos taas oireet ovat jo päällä, tarvetta voi olla intensiivisemmälle hoitojaksolle. Hieronta on mainio tapa rauhoittaa kehoa, jolloin kovan kuormituksen ja stressin aikana hieronta on myös oiva tapa rauhoittaa hermostoa.



Kannattaako ennen hierontaa ottaa särkylääkettä?

Tähän vastaus on yksinkertaisesti ei. En missään olosuhteissa suosittele särkylääkkeen ottamista ennen hierontaa. Kysyjä on mahdollisesti ollut aiemmin hieronnassa, joka on ollut todella kivuliasta ja huonosti toteutettua. Hieronnan tarkoitus ei ole aiheuttaa kipua vaan nimenomaan helpottaa sitä. Kuitenkin kipupiste (triggerpiste) käsittely voi hetkellisesti aiheuttaa kivuntunteen, joka käsittelyn myötä häviää. Särkylääke vähentää kehosi tuntemusta, joten hieronnan voimakkuutta arvioidessa tämä on huono asia. Hieronta tulee aina suhteuttaa asiakkaan tuntemuksiin niin, että hieronnasta voi edelleen nauttia. Kudosta muokkaava ja fasciaa hoitava käsittely harvoin on täysin kivutonta, käsittely tulee kuitenkin aina suhteuttaa asiakkaaseen. Poikkeuksena tähän kipulääkkeet, joita normaalistikin käytät päivittäin. Ne tietenkin otat normaalisti ja näistä tulee aina informoida hierojaa esitietojen yhteydessä.



Mitä jos hieronnan aikana nukahtaa?

Mitä sitten? Moni asiakkaani nukahtaa tai torkahtelee hieronnan aikana ja ovat hieman jopa pahoillaan asiasta jälkeenpäin. Itse pidän tätä vain hyvänä asiana. Nukahtaminen ja torkahtelu kertoo, että asiakas pystyy luottamaan minuun ammattilaisena ja kokee olevansa turvallisessa ympäristössä. Pienet lepohetket ovat myös hyvä asia aivoillemme, jotka saavat kaivatun tauon hektisessä arjessa. Moni kuvailee, että hieronnan aikana vaeltaa jossain unen rajamailla kuitenkin hieman tiedostaen ympäristöään. Tämä tekee niin hyvää keholle ja mielelle. Etenkin stressinhoito on takuuvarma palvelu, jonka aikana asiakas nukahtaa tai vähintään torkkuu.